Mister in spatiu: Unde a disparut una dintre dungile lui Jupiter?!


Jupiter, uriasul gazos al sistemului nostru solar, si-a pierdut una dintre emblematicele sale dungi rosii, iar oamenii de stiinta sunt luati prin surprindere de absenta explicatiilor.

Imaginea clasica a lui Jupiter, cea mai mare planeta de la Soare, prezinta acest corp celest prevazut cu doua benzi paralele de culoare inchisa la nivelul atmosferei, una in emisfera nordica, iar cealalta in sud. Cele mai recente fotografii ale unor astronomi amatori ne arata acum planeta fara clasica Centura Ecuatoriala de Sud, prezentand o jumatate inferioara a planetei neobisnuit de goala. Dunga era prezenta in pozitia obisnuita la finele anului trecut, inainte ca Jupiter sa treaca prin spatele Soarelui. Cand a reaparut, trei luni mai tarziu, aceasta nu mai exista.


In ciuda surprizei de proportii, aflam de la astronomi ca nu este prima oara cand neobisnuitul fenomen a fost semnalat. Se pare ca Jupiter isi pierde si isi recapata cate una din centuri o data la 10-15 ani, desi motivul acestui fenomen ramane un mister. Planeta este o minge gigantica de gaz si lichid, aflata la o distanta de aproximativ 800 de milioane de kilometri fata de Soare. Suprafata sa este compusa din nori densi de culoare rosie, maron, galbena si alba, dispusi in locuri luminoase, denumite "zone" si in regiuni intunecoase, sau centuri.

Norii sunt alcatuiti din substante chimice formate la diferite altitudini. Cel mai sus se afla norii albi, din "zone", care sunt compusi din cristale de amoniac inghetat. Norii intunecosi si mai josi, sunt creati din chimicale precum sulf si fosfor. Cu totii sunt alungiti in forme de dungi din pricina vanturilor care sufla cu 560 km/h, cauzate de miscarea rapida de rotatie a lui Jupiter.


Fenomenul nu poate fi explicat, dar unii specialisti presupun ca disparitia centurii ar putea fi cauzata de activitatile meteorologice turbulente, furtuni, care au precedat "schimbarea la fata" a planetei. Intrebarea este acum "cand va reaparea centura?" Tiparul acestui fenomen se manifesta prin aparitia unor puncte albe stralucitoare in emisfera sudica. Gradual, ele incep sa erupa in pete inchise la culoare, care mai apoi sunt intinse de vanturile puternice intr-o noua centura, planeta revenind la aspectul traditional. Jupiter se va afla in cel mai apropiat punct al sau fata de Terra pe 24 septembrie in acest an, oferindu-le posesorilor de telescoape o sansa ideala sa observe planeta fara cunoscuta sa dunga.

Sursa: Dailymail / descopera.ro

Niciun comentariu: