Vor sa incerce recuperarea speciilor disparute...


Oficialii celebrei gradini zoologice din San Diego, California, au anuntat un proiect ambitios prin care se incearca nici mai mult, nici mai putin decat readucerea la viata a speciilor de animale disparute.

Cercetatorii din cadrul Scrips Research Institute din La Jolla, California, alaturi de cei de la San Diego Zoo, colaboreaza in scopul crearii celulelor stem, realizate din celule extrase din epiderma unei maimute drill, o specie foarte rara de babuin de padure care mai traieste doar in junglele din Guineea Ecuatoriala, Nigeria si Camerun.

Savantii intentioneaza, pe acesta cale sa obtina celule stem pluripotente induse, care pot fi apoi tratate biochimic, astfel incat sa se transforme ulterior in spermatozoizi sau ovule. Ovulele fecundate urmeaza sa fie implantate in uterul altor maimute, oamenii de stiinta sperand ca astfel se vor forma fetusi viabili.

Pe baza succesului unui astfel de proiect, care va scrie istorie, cercetatorii din cadrul proiectului San Diego Zoo's Frozen Zoo au colectat deja mostre de la 8400 indivizi apartinand la peste 800 de specii de animale periclitate sau disparute la ora actuala.

Oamenii de stiinta spera astfel sa salveze animalele care nu mai au sanse de supravietuire in viitorul apropiat.
Ultimul lor succes, realizat in decursul anului trecut, consta in clonarea unui animal disparut. Este vorba de subspecia caprei ibex de Pirinei, un exemplar fiind clonat pe baza catorva celule stem extrase din epiderma ultimei capre ibex aflate in viata si injectate mai apoi unui ovul de capra domestica. Cu toate ca iedul rezultat a murit la scurt timp de la nastere, cercetatorii nu si-au pierdut entuziasmul.

Sursa: TheTelegraph

Un comentariu:

alex spunea...

Sa fuga dinozaurii de a zoo si sa ne manance pe toti :))