Un nou monument circular a fost descoperit langa Stonehenge


De data aceasta, e vorba despre o structura circulara care ar fi fost alcatuita din stalpi de lemn, afirma arheologii.

Pentru specialisti, descoperirea e una exceptionala, considerata cea mai importanta din ultimii 50 de ani, in acest domeniu.

Ea reprezinata un prim succes al unui vast program de cercetare - Stonehenge Hidden Landscapes Project -, desfasurat de Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, si Institutul Ludwig Boltzmann din Austria, program care urmareste investigarea unei arii de 14 kilometri patrati din jurul monumentului megalitic Stonehenge, din comitatul Wiltshire, cu ajutorul celor mai moderne tehnici de cercetare in geofizica.

Imaginile captatate cu ajutorul aparaturii performante au dus la identificarea unui sant prevazut cu intrari dinspre nord-est si sud-vest si a unei serii de gropi, cu diametrul de aproximativ 1 m, in care ar fi fost fixati stalpi grosi din lemn, alcatuind o strctura circulara, la circa 800 m de cercul de pietre Stonehenge.


Vechimea cercului de stalpi de lemn a fost estimata la cca. 4.200 ani.

90% din suprafata campiei din jurul Stonehenge (Salisbury Plain) e neexplorata dar, folosind metode moderne de investigare, arheologii spera sa afle si alte informatii despre peisajul din regiune.

Multa vreme s-a crezut ca Stonehenge e un monument izolat; or, noile descoperiri arata ca, in realitate, campia din jurul lui Stonehenge era "populata", in preistorie, si de alte constructii asemanatoare.

De altfel, in comitatul Wiltshire exista si alte exemple de structuri monumentale preistorice, inca putin cunoscute: luna trecuta au inceput sapaturile pentru dezgroparea celui mai mare monument megalitic britanic cunoscut pana in prezent, Marden Henge, o constructie enorma, ce acopera 10,5 hectare, echivalentul a 10 terenuri de fotbal.

Sursa: Mail Online / descopera.ro

Niciun comentariu: