Câmpuri magnetice misterioase pe Mercur din cauza Soarelui


Date trimise de sonda MESSENGER de pe planeta Mercur i-a uimit pe cercetători.

Date noi trimise la a treia şi ultima survolare a planetei Mercur de către sonda spaţială MESSENGER (Mercury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging) a relevat existenţa unor furtuni magnetice foarte puternice în zona „cozii” magnetice a planetei.

Aceste „cozi” se formează atunci când vânturi solare, formate din particule încărcate electric care sunt generate de Soare, se lovesc de câmpul magnetic al planetei, arătând la fel ca apa unui râu care ocoleşte un bolovan.

Potrivit nationalgeographic.com, doar şase dintre cele opt planete din sistemul nostru solar, cu excepţia lui Marte şi Venus, au câmpuri şi cozi magnetice, iar dintre acestea câmpul magnetic al lui Mercur este cel mai slab.

În timpul unei survolări din data de 29 septembrie 2009, MESSENGER a observat cum coada magnetică a planetei a adunat o cantitate uriaşă de energie din vânturile solare. În doar 90 de secunde, câmpul magnetic a crescut cu 200%, pentru ca mai apoi să se disipeze într-un minut şi jumătate.

Pe Pământ, acelaşi proces, durează circa o oră şi creşte câmpul magnetic cu doar 10%. „Este un lucru foarte ciudat”, a declarat Jim Slavin, un fiziciar solar de la NASA Goddard Spaceflight Center şi autorul studiul în care s-a raportat descoperirea. „Acum avem vânturi solare foarte slabe. Ce se va întâmpla când activitatea solară se va înteţi?”, a întrebat retoric Slavin.

MESSENGER putea să afle mai multe. Sonda spaţială se va aşeza într-o orbită stabilă, în jurul planetei Mercur, în 2011, chiar înainte de înteţirea activităţii solare în 2012 sau 2013.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: