A fost descoperita “Fantana tineretii”?
Aventura umana in cautarea prelungirii vietii s-ar putea afla cu un pas mai aproape de reusita, gratie experimentelor unor cercetatori ai Universitatii Concordia.
Un nou studiu desfasurat de acesti geneticieni sta la baza identificarii rolului unui acid din fiere, denumit "acid litocolic" (LCA), in extinderea duratei de viata a drojdiei de bere cu rata normala de imbatranire.
Descoperirea ar putea avea implicatii semnificative pentru longevitatea si sanatatea umana, deoarece drojdia de bere impartaseste cateva elemente comune cu oamenii. Desi cercetatorii au descoperit ca LCA prelungeste considerabil viata drojdiilor, ele nu sintetizeaza acest acid si niciun altul de provenienta mamifera.
"Este posibil ca drojdia sa fi evoluat astfel incat sa simta acizii din fiere ca pe niste molecule usor toxice si sa raspunda la contactul cu ele prin transformari ce le influenteaza durata de viata. Ne gandim ca potentialul de prelungire a vietii pe care il are LCA ar putea fi relevant si in cazul oamenilor", declara Vladimir Titorenko, coorodoantor al proiectului.
Titorenko si colegii sau au monitorizat peste 19.000 de molecule pentru a le testa abilitatea de prelungire a duratei de viata. Atat in conditii normale cat si de stres, acidul litocolic a avut cel mai mare impact.
LCA influenteaza longevitatea organismelor prin doua mecanisme principale. Primul are loc indiferent de numarul de calorii, implicand proteinele zilnice, iar al doilea sistem se desfasoara in momentul restrictiilor calorice si implica proteinele de reglare. Indiferent de ce sunt declansate, ambele mecanisme lucreaza pentru a suprima procesul de imbatranire. S-a constat, in plus, in urma testelor pe soareci, ca acidul litocolic are un impact pozitiv major si asupra starii generale de sanatate a organismelor, imbunatatind diferitele functii metabolice.
Sursa: Physorg / descopera.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu