Terra si Luna sunt mai tinere decat se credea!?


Sa intineresti cu 120 milioane de ani dintr-o data nu e putin lucru, dar le-a reusit Lunii si Terrei, dupa cum arata un studiu realizat de Tais W. Dahl de la Universitatea Copenhaga impreuna cu David J. Stevenson de la California Institute of Technology.

In cadrul studiului lor, cei doi oameni de stiinta au reusit sa stabileasca cu mai multa precizie epoca in care Luna s-a separat de Terra. Planetele din sistemul solar s-au format printr-o serie de coliziuni intre planetezimale, care au produs fuziunea mai multor planete "pitice" pana la dimensiunile lor actuale. Terra si Luna trebuie sa fi aparut in urma coliziunii dintre doua corpuri de dimensiunile aproximative ale planetelor Marte si Venus, intr-o epoca in care ambele aveau un nucleu metalic, in esenta de fier, si un invelis de roci.

"Am stabilit varsta Terrei si a Lunii utilizand izotopi de tungsten, care pot arata daca nucleul de fier si rocile superficiale s-au amestecat in timpul coliziunii", a explicat Stevenson.
Coliziunea trebuie sa fi avut loc pe parcursul a 24 de ore, provocand o crestere a temperaturii pana la 7000 °C cu fuziunea si amestecarea fierului cu rocile.

Pana acum se credea ca Luna s-ar fi format cu 30 milioane de ani dupa formarea sistemului solar, adica acum circa 4.537 milioane de ani.

"Am studiat pana la ce punct metalul si roca s-ar fi putut amesteca in decursul coliziunii care a produs planeta. Rezultatele noastre arata ca nucelul metalic si roca nu erau in masura sa se amestece complet, ca intr-o emulsie, in coliziuni intre planetezimale cu un diametru de dimensiuni mai mari de 10 km. Si ca marea parte din nucleul terestru nu a indepartat tungstenul din materialul rocios in cursul formarii", a mai explicat cercetatorul.

Calculele ulterioare ale oamenilor de stiinta implica asadar ca formarea Lunii nu a survenit cu 30 milioane de ani dupa formarea initiala a sistemului solar, ci cu 150.

Sursa: Le Scienze / descopera.ro

Un comentariu:

alex spunea...

E interesant ca idee... dar daca te gandesti cate resurse consuma aiurea stiinta pentru a demonstra fapte total inutile omenirii, incepi sa te gandesti ca nu doar termocentralele sunt ale dreacu... Adica, cu ce le este mai bine oamenilor daca luna e mai tanara cu 120 de mil de ani?! :O