Semne de viaţă descoperite pe Titan, satelitul lui Saturn


Semne de viaţă extraterestră descoperite pe Titan, satelitul lui Saturn

Oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi că ar putea exista viaţă pe Titan, cel mai mare satelit a planetei Saturn.

Cassini este o sondă spaţială care în acest moment trimite date despre Titan, cel mai mare satelit a planetei Saturn, iar oamenii de ştiinţă au descoperit indicii că forme de viaţă extraterestre respiră atmosfera satelitului şi se hrănesc cu metanul de la suprafaţă.

Titan este singurul satelit natural despre care se ştie că are o atmosferă densă, are suprafaţa acoperită de munţi, lacuri şi râuri, fapt care i-a determinat pe astronomi să considere această lume ca un al doilea Pământ, în sistemul nostru solar.


Substanţe organice au fost detectate deja în atmosferă, dar lichidul de pe Titan nu este apă, ci metan, iar cercetătorii se aşteaptă să găsească viaţă pe bază de metan.

Potrivit dailymail.co.uk, descoperirea extraordinară, făcută de sonda spaţială Cassini, a fost făcută publică de două echipe separate, în două jurnale ştiinţifice, Icarus şi Journal of Geophysical Research.

Lucrarea din Icarus a arătat că hidrogenul din atmosferă dispare în mod misterios când se apropie de suprafaţă, sugerând că ar exista forme de viaţă care îl respiră. A doua lucrare susţine că din atmosferă lipseşte acetilena, deşi ar trebui să fie în cantităţi importante, fapt care indică existenaţa unui factor necunoscut care ar putea fi viaţă la suprafaţă. Oamenii de ştiinţă se aşteptau ca interacţiunea dintre radiaţia solară şi substanţele chimice din atmosferă să producă acetilenă care ar ajuge mai apoi la suprafaţă, dar Cassini nu a detectat nici un pic de acetilenă acolo.

Roger Clark, un cercetător din echipa care se ocupă de Cassini, a declarat că „atmosfera lui Titan produce atât de multe produse organice care ajung la suprafaţă, încât râurile de metan lichid nu reuşesc să le cureţe. Acest lucru înseamnă că Titan este un loc foarte dinamic în care reacţii de chimie organică se petrec chiar acum".

Pe de altă parte, Mark Allen, de la NASA Astrobiology Institute Titan spune că există şi posibilitatea ca radiaţiile cosmice să transforme acetilena în alte molecule complexe, explicând lipsa acesteia la suprafaţă. „Conservatorismul ştiinţific spune că o explicaţie biologică ar trebui să fie ultima opţiune, după ce toate posibilităţile au fost epuizate”.

Sursa: realitatea.net

2 comentarii:

Cristian spunea...

Inainte nu se dadeau public astfel de informatii si in ultimul timp au fost tot mai dese. Hmmm...

GabyS spunea...

Sunt alte vremuri acum... si asta e doar inceputul... :)