Soarele ameninta sistemul GPS!





Retelele britanice de navigatie prin satelit ar putea experimenta, in scurt timp, probleme si intreruperi cauzate de nivelurile tot mai ridicate de radiatie venind dinspre Soare, avertizeaza oamenii de stiinta.

Expertii sunt de parere ca valurile de radiatii cauzate de flacarile solare interfereaza cu semnalele satelitilor de pe orbita Pamantului, cauzand colapsarea receptoarelor de la sol si pierderea informatiilor referitoare la coordonatele pozitiei.

Noul maximum solar, ce se prefigureaza pentru 2012, va orbi pentru un timp aparatele de pozitionare globala, provocand ratacirea unor soferi si accidente in trafic. Ar putea afecta, de asemenea, serviciile de urgenta, sistemele de supraveghere de mare precizie, transportul de marfuri si chiar operatiunile militare.

Profesorul Cathryn Mitchell, de la Universitatea din Barh, sustine ca efectele solare asupra navigatiei sunt greu de prezis, erorile si defectiunile putand dura ore si chiar zile. Totusi, expertii spun ca problema va fi mai degraba cauzatoare de dificultati decat un pericol real.

Semne ale interferentelor exista deja: cifrele arata ca anul trecut sistemele de navigatie prin satelit au fost acuzate de provocarea a 300 000 accidente in Marea Britanie. Mai mult, peste 1,5 milioane de englezi recunosc ca de multe ori au optat pentru schimbari bruste de directie, ca urmare a modificarii subite a indicatiilor date de dispozitivele lor GPS. Efectele sunt si vor fi sesizabile la nivel global, in grade diferite.


Sursa: Telegraph (www.descopera.ro)

Niciun comentariu: