Un telescop spatial aflat in cautarea planetelor asemanatoare Terrei ce orbiteaza stele indepartate si-a inregistrat primul succes, odata cu descoperirea a cinci noi lumi in afara sistemului nostru solar.
Planetele detectate de dispozitivul spatial Kepler sunt mult mai mari decat Pamantul, avand dimensiuni asemanatoare cu cele ale lui Jupiter si Neptun. Totodata, ele se afla mult prea aproape de stelele care le patroneaza pentru a gazdui viata. Cu toate acestea, descoperirea marcheaza un avans important in cautarea micilor lumi stancoase similare cu cea pe care traim.
Rezultatele au fost obtinute de Kepler dupa numai sase saptamani de operare. Peste trei ani, se estimeaza ca telescopul va inspecta 156.000 de stele pentru a identifica planetele prea mici pentru a putea fi observate cu telescoapele terestre. Astronomii se asteapta sa identifice sute astfel de lumi, dintre care 50, cred ei, ar putea orbita stelele in zone nici prea fierbinti nici prea reci pentru viata.
Intre cele cinci planete descoperite recent de Kepler, prima, la fel de mare si densa precum Neptun, deci cu un diametru de patru ori cat cel al Terrei, a fost botezata Kepler 4b. Celelalte patru sunt ginganti gazosi mari cat Jupiter. "Aceste planete sunt toate mai fierbinti decat lava topita, iar doua dintre ele chiar mai fierbinti decat fierul topit. Cu siguranta nu sunt locuri propice vietii. Poate peste foarte mult timp de acum inainte", a declarat William Borucki, de la Nasa's Ames Research Centre din California, liderul misiunii.
Sursa: Timesonline / descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu