Cassini a trimis noi imagini cu Enceladus, satelitul lui Saturn


NASA a pus la dispoziţie imagini neprelucrate ale satelitului planetei Saturn, Enceladus, realizate de sonda spaţială Cassini.

Fotografiile de o claritate remarcabilă au dezvăluit terenul ondulat al celui mai cunoscut satelit al planetei Saturn.

Cassini a început să transmită date destre temperatură şi imagini în timpul survolării Enceladusuilui, pe 21 noiembrie. Rezultate primite de oamenii de ştiinţă îi vor ajuta să creeze un o hartă detaliată a regiunii sudice, precum şi o hartă termală care va detalia fisurile din regiunea polului sud, aceste fiind mai "calde" decât restul suprafaţei.

Cercetătorii sunt interesaţi de aceste fisuri pentru că din ele sunt aruncaţi vapori de apă şi alte particule, jetul ajungând la sute de kilometri în atmosferă.

Această trecere a sondei peste Enceladus reprezintă ultima şansă de a observa acest fenomen înainte ca Polul Sud să ajungă în partea întunecată pentru mai multi ani.

Cassini şi-a încheiat misiunea iniţială de survolare a lui Saturn care a durat patru ani, dar pentru că programul a funcţionat atât de bine, misiuniea sondei a fost prelungită până la sfârşitul lui 2010.

Sursa: realitatea.net

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu inteleg de ce nu sint date imagini color si de ce alb-negru??? care-i criteriul? ...si in jurul unei planete [oricare ar fi], ar fi trebuit sa se observe si alte puncte luminoase asa cum se observa in univers de altfel!