Animale care trăiesc fără oxigen...


Primele animale care trăiesc fără oxigen, descoperite în Mediterană
Nu se ştie încă cum este posibil acest lucru, spun cercetătorii...

Oamenii de ştiinţă au descoperit primele animale care pot supravieţui şi se pot reproduce fără oxigen, pe fundul Mării Mediterane.

Echipa, condusă de Roberto Danavaro de la Universitatea Politehnică Marche din Ancona, Italia, a găsit trei specii noi din grupul Loricifera.

Acesta a declarat pentru BBC că au aproximativ 1 milimetru şi arată ca nişte meduze îmbrăcate într-o carapace protectoare.

"Vrem să ne întoarcem şi să vedem dacă mai există ceva surprize pentru noi", a adăugat el.

Una dintre cele trei noi Loricifera (denumite astfel datorită stratului lor protector, lorica) a fost deja denumită oficial Spinoloricus Cinzia, după soţia profesorului.

Celelalte două sunt temporar denumite Rugiloricus şi Pliciloricus.


Ele au fost descoperite la 200 de km de coasta Cretei la 3.500 de metri adâncime, într-o zonă complet lipsită de oxigen.

Anterior, mai fuseseră descoperite corpurile unor animale multicelulare în zona moartă din Marea Neagră, dar acestea se credea că sunt rămăşiţele unor organisme care s-au scufundat acolo din zonele adiacent oxigenate.

Ceea ce a găsit echipa în zona moartă Atalante sunt trei specii de animale vii, care conţineau şi ouă.

Deşi nu a fost posibil să se scoată de acolo animalele vii pentru a afla cum pot trăi fără oxigen, echipa a putut incuba ouăle în condiţii anoxice la bordul navei.

Noi fiinţe au ieşit apoi din ouă într-un mediu lipsit de oxigen.

Descoperirea noilor animale reprezintă o adaptare incredibilă a fiinţelor care au evoluat în condiţii oxigenate, a declarat cercetătorul.

Sursa: realitatea.net

Un comentariu:

Anonim spunea...

mai bine sa aberezi depsre alta tara cand ai putea sa promovezi ceva ce exista in romania

din anii `80 se stie de primele oragnisme care traiesc pe baza de sulf si surpriza sunt de la noi. dar cine o fi ala prost sa citeasca despre pestera Movile

ignoranta nu e o scuza, e dovada de incultura

http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=185

Poate ca una dintre cele mai spectaculoase dovezi ale faptului ca viata poate fi si altfel decât asa cum o stim noi este descoperirea pesterii Movile. Probabil ca stiti faptul ca aceasta pestera a fost descoperita întâmplator, în anul 1986, în timp ce se excava pentru un proiect de constructie. Pestera este un ecosistem acvatic subteran cu ape bogate în hidrogen sulfurat (8-12 mg/l) si o atmosfera saraca în oxigen (7 - 10%), bogata în bioxid de carbon (2-3,5%) si continând semnificative cantitati de metan (1-2%). Pestera Movile, o ciudatenie de ecosistem, este populata cu nevertebrate care au adaptari datorate vietii subterane cum ar fi: corpul depigmentat, regresia sau absenta totala a simtului vazului si care se hranesc cu bacterii si ciuperci care obtin energia din izvoarele calde sulfuroase de sub pestera. Aceasta descoperire a fost si înca este o revelatie a lumii stiintifice pentru ca propulseaza cunoasterea pe care noi o avem despre viata într-o lumina noua. Sau mai bine zis în întuneric pentru ca se pare ca viata poate exista si fara oxigen si chiar fara Soare.