Descoperire: o planeta similara cu Pamantul...

Astronomii au descoperit o noua planeta in sistemul solar, pe care au numit-o Gliese 581 g. Aceasta este la 20,5 ani lumina de Pamant, in constelatia Balanta.

A sasea planeta din acest sistem, Gliese 581g a oferit o surpriza de proportii! Planeta este de 3-4,5 ori mai mare decat suprafata Pamantului si este alcatuita din roca, nu din gaz!

In plus, gravitatia este de 1,1-1,7 ori mai mare decat cea a Pamantului, concluzia expertilor fiind ca planeta are atmosfera, insa aceasta este putin mai deasa decat pe Pamant!

Ultima si cea mai fascinanta descoperire a astronomilor este ca planeta are la suprafata o temperatura intre -37 si -12 grade Celsius, concluzia fiind ca planeta este LOCUIBILA!

4 comentarii:

Seby spunea...

pff... tot pe Marte ajungem pana la urma :)

Anonim spunea...

FRICA-acesta este cuvantul cheie.De cand este cunoscu-ta istoric umanitatea ni s-a insuflat frica.Frica zilelor noastre este de alta factura,frica zilei de maine,a job-ului,a sanatatii etc.Acum cand frica de Dmnezeu este atenuata,datorita stiintei,...etc ni se inspira frica de fenomene astronomice.INCETATI TEROAREA!!!

Alexandrina spunea...

Stiam de Gliese.Ma bucur ca exista inca o Terra.

Anonim spunea...


In prezent exista sase exoplanete potential locuibile, respectiv: Gliese 581g, Gliese 667C c, Kepler-22b, HD 85512b, Gliese 163c si Gliese 581d.
Life Show > Magazin > planete
S-a descoperit noua Terra?


S-a descoperit noua Tera???

Un nou super-Pamant a fost descoperit cu ajutorul telescopului HARPS, care apartine Observatorului European Austral, in zona considerata a fi locuibila - unde temperaturile ar permite existenta apei si, implicit, viata.

Este vorba de Gliese 163c, o planeta care orbitreaza in jurul stelei sale, o pitica rosie, relateaza The Nation. Exoplaneta are o masa de 6.9 ori mai mare decat Terra, iar un tur complet in jurul stelei sale dureaza 26 de zile. Ea isi orbiteaza steaua la 49 de ani lumina distanta, in constelatia Dorado.

Gliese 163c primeste cu 40% mai multa lumina de la steaua sa decat Pamantul de la Soare, ceea ce inseamna ca este mai fierbinte decat Terra. Ca o comparatie, Venus primeste cu 90% mai multa lumina de la Soare decat planeta noastra.

Inca nu se stie nimic despre atmosfera lui Gliese 163c, insa oamenii de stiinta au motive sa creada ca temperaturile ar putea fi de 60 grade Celsius. Desi cele mai multe dintre formele complexe de viata de pe Terra, cum ar fi plantele, animalele si chiar oamenii, nu pot supravietui la temperaturi de peste 50 de grade Celsius, exista forme de viata chiar si pe Terra care pot face fata acestor conditii.

Odata cu Gliese 163c, astronomii au mai descoperit o planeta, Gliese 163b, care isi orbiteaza steaua la o distanta mai mica, efectuand un tur complet in 9 zile. Acestia sunt de parere ca ar mai exista o planeta, mai departata insa de aceeasi stea, insa acest lucru nu a fost deocamdata confirmat.

In prezent exista sase exoplanete potential locuibile, respectiv: Gliese 581g, Gliese 667C c, Kepler-22b, HD 85512b, Gliese 163c si Gliese 581d.