Descoperire impresionanta in Lacul de acumulare de la Bicaz!
In timpul unor antrenamente de scufundari, salvamontistii din Neamt au gasit la o adincime de 30 de metri urmele unei civilizatii care ar putea insemna mult pentru istoria locurilor. Zeci de pietre de mormint, bucati de cruci si fundatiile unor cladiri cu insemne stravechi zac pe fundul apei, fara ca nimeni sa nu le fi cercetat vreodata.
Marea dintre munti, asa cum este denumit lacul de acumulare Izvorul Muntelui, s-a nascut in 1959, odata cu finalizarea barajului de la Bicaz. Localnicii de atunci, care locuisera pe teritoriul acoperit de ape, au fost nevoiti sa se refugieze in zone mai inalte. Cei mai batrini isi amintesc cum, cu doar un an inainte de inaugurarea Barajului Bicaz, preotii din satele comunei Hangu si-au sfatuit enoriasii, la slujba de duminica, sa nu-si lase mortii prada apelor. Conform planurilor proiectantilor lacului de acumulare, doua cimitire urmau sa fie definitiv ingropate sub luciul marii dintre munti. Groparilor le-a luat aproape un an sa sape cateva sute de morminte pentru a recupera cosciugele pe care localnicii le-au carat, in spinare ori cu caruta, in noul cimitir din Dealul Chiritenilor. Nu au fost lasate in urma nici ramasitele strajuite de cruci pe care nu se mai puteau citi nume. Credinciosii au adunat in cutii de lemn cranii si oase fara identitate, pentru a le reda odihna vesnica intr-o groapa comuna, la capatul Drumului Mortilor.
Ramine de vazut daca descoperirea intimplatoare a salvamontistilor din Neamt va interesa pe cineva atit pentru dezgroparea adevarurilor istorice, cit si, de ce nu, pentru promovarea turismului in zona.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Poate de aceea s-a si facut acolo lacul de acumulare , pentru a se ascunde dovezi ale vechimii romanilor si istoriei noastre aici ; de altfel noi si nu altii sintem "neamul ales". Desigur , in timp , multe se vor afla in ciuda celor care ne-au astupat gura cu un calus de sange .
unde este stratul gros de 10-20 de metri de depuneri aluvionare ce s-au acumulat din 1959 si pina in prezent
antares lake, nu este obligatoriu ca aluviunile sa se depuna. Daca sforul apei ( curentii subacvatici) a fost mare , si te asigur ca apa de la fund are o viteza mult mai mare decat cea de la suprafata, nu se vor depune aluviuni in veci. Vreau sa stii ca iformatiile ca 2/3 din lac ar fi mal sunt false si sunt lansate de autoritatile locale pt a linisti populatia de frica ruperii barajajului.Daca vrei sa te convingi , in anul 2010,Compania Apele Romane SA, a publicat o simulare a efectelor ce le-ar produce ruperea barajului de la Bicaz si pana la Galati.
Am fost ieri, la cat a scazut nivelul apei mai e un pic si vedem cu totii fundul lacului ....
Trimiteți un comentariu