Acceleratorul de la CERN a creat un mini Big Bang!?


Acceleratorul de particule de la CERN a creat un mini Big Bang? Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinţi decât cele din centrul Soarelui.

Acceleratorul de particule de la CERN a creat un mini Big Bang, prin coliziunea ionilor de plumb, în loc de cea a protonilor.

Oamenii de ştiinţă care lucrează la LHC au reuşit performanţa pe 7 noiembrie.

Experimentul a creat temperaturi de un milion de ori mai fierbinţi decât cele din centrul Soarelui.

LHC se află într-un tunel circular de 27km lungime, sub graniţa dintre Franţa şi Elveţia, în apropiere de Geneva.

Până acum, cel mai mare accelerator de particule din lume a realizat coliziuni între protoni, în încercarea de a rezolva câteva dinstre misterele Universului.

În următoarele patru săptămâni, cercetătorii se vor concentra pe studierea efectelor rezultate din coliziunea ionilor de plumb.

Unul din experimentele LHC-ului, ALICE, a fost creat special pentru coliziunea ionilor de plumb, dar experimentele ATLAS şi Compact Muon Solenoid au primit şi ele această nouă misiune.

David Evans, de la Universitatea Birmingham este unul din oamenii de ştiinţă care lucrează la ALICE. El a spus că în urma coliziunilor ionilor s-au obţinut cele mai mare temperaturi şi densităţi produse vreodată în urma unui experiment.


"Procesul a avut loc într-un loc sigur, controlat şi a generat mingi de foc sub-atomice fierbinţi şi dense, cu temperaturi de peste 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai mult decât în centrul Soarelui", a spus Evans.

"La aceste temperaturi, chiar şi protonii şi neutronii, care alcătuiesc nucleul atomilor, se topesc într-o supă densă de quarkuri şi gluoni, cunoscută drept plasma quark-gluon", a explicat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă cred că acest tip de plasmă a existat imediat după Big Bang şi doresc să o studieze în detaliu. Ei vor s[ afle mai multe despre aşa numita forţă puternică, forţa care leagă nucleele atomilor şi care este responsabilă de 98% din masa lor. După ce vor termina coliziunile între ioni, se vor întoarce la cele dintre protoni.

Sursa: realitatea.net

Comentariu personal:

Dupa cum banuiti probabil multi dintre voi, in afara de aceasta incercare de a crea o "simulare" a Big Bang-ului in spatele acestui experiment se afla mult mai multe proiecte secrete...
Pana unde vor ajunge... din pacate noi nu stim... inca.
Ideea este ca orice ar face ei acolo nu vor putea incalca si forta legile divine sau universale ale Creatiei care sunt mult peste intelegerea limitata a oamenilor de stiinta...
Trebuie sa pasim inainte cu incredere, schimbarea si viata care urmeaza va depinde in mare masura de fiecare din noi. Deasemenea va rog pe toti inca o data sa filtrati bine informatiile chiar daca ele vin din surse mai sigure... mergeti pe intuitia si sentimentele proprii ale inimii si in felul asta veti avea o mai mare siguranta a ceea ce faceti si credeti.

Un comentariu:

Mihaella Gheorghiu spunea...

Fac ei ce fac,dar oare stiu ei ce fac?Ei au impresia ca stiu...vrei sa recitesti Secretul Shambalei?James Redfield se pare ca e un previzionar mai mult decat bun!ma indoiesc insa ca finalul va fi precum cel din carte...asta in caz ca nu....