"Marea" descoperire facuta de NASA...


NASA a descoperit cea mai tânără gaură neagră aflată în vecinătatea galaxiei noastre. Aceasta se află la 50 de milioane de ani lumină, o distanţă foarte mare de Pământ, dar suficient de aproape pentru astrofizicieni, astfel încât aceştia să-i poată studia evoluţia.

Potrivit cercetătorilor, gaura neagră este o rămăşiţă a supernovei SN 1979C care a explodat. Ea este situată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Pământ.

Observatorul Chandra, satelitul Swift al NASA, Agenţia Spaţială Europeană a XMM-Newton şi observatorul german ROSAT au dezvăluit că au observat o sursă luminoasă a razelor X, care a rămas constantă în timpul de observare 1995-2007. Acest lucru le-a sugerat cercetătorilor că este vorba despre o gaură neagră, una foarte tânără care este alimentată fie de materia atrasă în interior de la supernova fie de un sistem binar.

Oamenii de ştiinţă spun că această gaură neagră înghite foarte multă materie cosmică şi se încălzeşte, fiind astfel foarte luminoasă.

Ei au subliniat însă că nu pot determina vârsta exactă a acestei găuri negre, dar presupun că are aproximativ 30 de ani. Cercetătorii au explicat că nu pot urmări cu exactitate cum se formează o astfel de gaură neagră pentru că au nevoie de zeci de ani de observare a rezelor X.

"Dacă interpretarea noastră este corectă, acest lucru este cel mai apropiat exemplu în care a fost observată naşterea unei găuri negre", a declarat Daniel Patnaude de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusetts, cel care a condus studiul.

Gaura neagră îi ajută pe cercetători să înţeleagă mai bine cum explodează stelele care lasă în urma lor astfel de găuri negre, care dintre ele creeaza astfel de găuri negre sau câte astfel de corpuri există în galaxia noastră.

Oamenii de stiinţă cred că SN 1979C fost descoperit pentru prima dată de un astronom amator în 1979 şi a fost formată atunci când o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele s-a prăbuşit.

Mai multe găuri negre au fost descoperite în universul îndepărtat sub forma exploziilor. Cercetătorii susţin însă că SN 1979C este diferit, pentru că este mult mai aproape.

La conferinţa de presă prin care au anunţat existenţa acestei noi găuri negre, au mai participat Jon Morse - directorul departamentului de astrofizică de la sediul general din Washington al NASA, Kimberly Weaver - astrofizician la Goddard Space Flight Center şi Alex Filippenlo - astrofizician la University of California din Berkeley.

Sursa: realitatea.net

Comentariu personal:

Mult vestita conferinta se pare ca nu s-a ridicat la asteptarile multora, dar probabil pe langa acea gaura neagra cu siguranta au mai descoperit mult mai multe.
Desigur cei de la NASA si aici ma refer la liderii si departamentele secrete de acolo au in acest moment destul de multe informatii secrete care le tin cu multa tarie ascunse publicului larg.
Deasemenea mai este posibil ca acest anunt sa fie unul pregatitor pentru altele mai spectaculoase...
Mai avem de asteptat sa aflam adevarul de la unii ca ei... dar ca deobicei adevarul va iesi la suprafata pana la urma...

2 comentarii:

PrafDeStea spunea...

Daaa... e in foarte "vecinatate" aceasta gaura neagra... e colea la 50 milioane ani lumina... o nimica toata... acusica trece...

Au pus pe jar o planeta intreaga, care asteapta sa vada cand vor da o minima dovada de bun simt... si cand colo...
Cui ii foloseste informatia? Cati fizicieni avem la bordul navei? Ce il intereseaza pe Nea Gheorghe de gaura neagra de la 50 mil. ani lumina? El o are pe a lui, si e foarte aproape si calda...
Il doare fix in ... pix... de gaurile altor galaxii...

Mare descoperire mare ... dar nu stiu de ce ma asteptam la altceva.... doar nu era sa ne anunte ca se vede Nibiru cu ochiul liber, ziua in amiaza mare.... haida`de... nu mai gaseai picior de NASA-ist pe la baza... eventual ar fi transmis de prin buncare... ceva in genul "basescian" "ha ha ha... v-am tras-o bai gaozarilor..."

Mai avem, mai avem de asteptat...
Si pana sa se hotarasca ei sa verse adevarul, cred ca le-o vor lua inainte extraterestrii... sau vor pleca dezamagiti si frustrati, ca hotii astia de pamanteni, in loc sa-i prezinte umanitatii, le-au copiat moca tehnologia, ca sa descopere... gauri negre...

Pai ce credeati mai ET-ilor? Ca va dati in stamba pe-aici cu una cu doua?
Ehehe... aveti de muncit intai sa castigati incredere... ce credeati ca ne intereseaza tehnologii de teleportare? tehnici de telepatie? merkaba? porti stelare?
Usurel nenicule... veniti cu niste shpagi daca vreti... faceti temenele... periati si ungeti cu niste alifii de ambrozie... si ne mai gandim daca va facem reclama...

Anonim spunea...

EEEE! Cred ca ne aflam in treaba tot asteptand o "mare descoperire"! N-o sa fie nimic spectaculos .E doar un joc de presa si de imagine.Praf in ochii nostrii.Imaginatia omului isi va continua traseul...Serpilieni, reptilieni si alte insecte ;))
Dream on!