Curiosul caz al Nataşei Demkina


Nataşa Demkina este o tânără rusoaică ce se bucură de un enorm succes în Rusia graţie capacităţii sale de a vedea organele interne ale corpului uman. Succesul său a atras atenţia mass-media occidentale, iar Discovery a decis să-i testeze abilităţile în cadrul unui documentar. În acest articol, povestea micuţei rusoaice...

Nataşa Demkina este supranumită în Rusia drept fata care vede cu raze X. După propria mărturie, dispune de două moduri de a vedea, vederea normală, pe care o avem toţi şi vederea specială, tip raze X, prin intermediul căreia vede în interiorul corpului omenesc. Ea pretinde că poate observa cum sunt poziţionate organele interne şi, mai important, cum funcţionează acestea. Fără să ştie prea bine cum, poate să determine care este starea de sănătate a organelor examinate. În felul acesta, Nataşa este receptată ca un mare diagnostician, mai bun decât un doctor obişnuit, care trebuie să se bazeze pe diferite maşini şi teste pentru a determina starea de sănătate a unui pacient.

Darul unic al Nataliei a fost descoperit de medici cand avea doar zece ani. Literalmente, ea vede oamenii cu o a doua vedere, ca pe niste radiografii. Cu precizia unui ecograf, ochii ei scaneaza organele interne, vasele de sange, oasele. Aceasta capacitate ii permite sa stabileasca diagnosticul unor boli inca din stadiul incipient. S-au scris carti despre ea, sute de articole, s-au realizat filme documentare, rusesti si americane. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut printre jurnalisti si diversi specialisti. Medicii care au supus-o la nenumarate teste nu au putut insa explica fenomenul. S-au starnit controverse, reactii pro si contra, iar Natalia, care nu dorea nimic altceva decat o viata normala, s-a trezit prinsa intr-un adevarat razboi mediatic. Dupa absolvirea liceului, a urmat medicina, pentru a-si intelege singura puterile si pentru a-i ajuta pe oameni ca specialist in domeniu. In ultimii ani, satula de explicatii si polemici, apare in atentia mass-mediei tot mai rar.

Totul a inceput la varsta de 9 ani, cand a fost operata de apendicita. Dupa operatie, fetita nu se simtea bine si nu reusea sa se ridice din pat. In urma ecografiei, s-a constatat ca medicii, din neglijenta sau graba, uitasera o bucata de pansament steril in cavitatea ei abdominala. A fost din nou pusa pe masa de operatie, iar doua saptamani mai tarziu, a fost externata. Dupa cateva zile de la intoarcerea din spital, Natalia i-a spus mamei ca poate vedea in interiorul corpului ei cum sunt aranjate organele. Initial, familia s-a speriat, crezand ca fetita lor are o dereglare psihica si au dus-o la spital. Medicul psihiatru insa a ajuns la concluzia ca este perfect sanatoasa mintal si ca nu exista motive de ingrijorare.

Zvonul despre capacitatea copilului de a vedea cu ochiul liber organele interne s-a raspandit rapid. Oameni de pretutindeni au venit sa ii solicite ajutorul. Asa a inceput sirul de teste si experimente la care a fost supusa. I-au fost prezentati, spre examinare, zeci de pacienti cu diferite boli, iar Natalia depista, fara prea mari eforturi, suferintele fiecaruia. De fiecare data, ecografiile confirmau precizia observatiilor ei.

"Ca medic, nu am auzit de asa ceva pana acum, sa reusesti sa localizezi un organ bolnav, fara aparatura medicala sau analize", afirma medicul pediatru Irina Kacian. "Cu toate acestea, confirm ca fetita are abilitati remarcabile. Exactitatea de a pune diagnostic nu este 100%, dar procentul preciziei este foarte ridicat. Iar erorile sale se datoreaza doar nestiintei, perfect explicabila pentru varsta ei. Obligatoriu, trebuie sa urmeze studii medicale, pentru ca asemenea oameni valoreaza imens".

Dupa ce a fost studiata la ea in tara, au urmat Occidentul, Anglia si Statele Unite, apoi Japonia. Peste tot "fetita Rontgen" a uluit atat publicul larg, cat si cercetatorii domeniului. La Londra a avut de trecut un test foarte greu. I-a fost prezentat cazul unei femei care, in urma unui accident, avea multiple fracturi. Natalia a scanat intregul organism, de la cap si pana in varful picioarelor, si a localizat toate oasele rupte. In urma experimentelor de acest gen, faima si aprecierea ei s-au mutat de pe planul national, pe cel international.
Desi toti specialistii care au supus-o testelor au recunoscut ca abilitatile sale sunt intr-adevar reale si miraculoase, pana acum, nimeni nu a reusit sa dea o explicatie pentru capacitatea sa.

Natalia in Japonia, la unul dintre teste

Intrebata cum reuseste sa vizualizeze interiorul organismului si sa localizeze atat de precis organul bolnav, Natalia a raspuns: "Este ca si cum as avea doua perechi de ochi. Pot comuta oricand pe unul din cele doua canale, fara efort. Trebuie doar sa ma concentrez pe corpul persoanei si vad structura completa a organismului, dispunerea organelor, si apoi localizez zonele afectate. Acestea emit un fel de impulsuri, pe care eu le receptionez".
Au trecut anii, si acum Natalia este medic la o clinica din Moscova. Diagnosticele pe care le-a pus de-a lungul timpului au fost uneori mai precise decat cele stabilite de medici cu ajutorul aparatelor, uimind si cei mai buni specialisti. Ochii Nataliei Demkina vad in mod natural afectiuni pentru depistarea carora oamenii au inventat aparate sofisticate.

Povestea ochiului care vede tot a ajuns la sfarsit. Dar aventura investigatiei lui este abia la inceput. Cel mai complex si enigmatic organ de simt ascunde posibilitati nebanuite inca. Dar, in acelasi timp, este si sursa unor boli cumplite, care ne pot schimba complet existenta. Problemele de vedere cu care se confrunta omul modern nu existau pentru oamenii din mileniile trecute. Este demonstrat faptul ca ele au aparut odata cu dezvoltarea tehnicii si se extind pe masura ce computerul ocupa un teritoriu tot mai vast in spatiul existentei cotidiene. Progresul speciei umane ne duce tot mai departe de natura, iar odata cu aceasta distantare, ochiul interior se inchide, lasand inaccesibile capacitatile latente ale naturii omenesti: "biocomputerul", clarviziunea, premonitia.

Niciun comentariu: