Naveta Voyager 1 a ajuns la marginea sistemului solar


Naveta Voyager 1 a ajuns la maringea sistemului solar, la 33 de ani după lansare. Din 2004, sonda spaţială a explorat o regiune a spaţiului unde vântul solar încetineşte brusc.

NASA a spus că ultimele informaţii primite de la Voyager 1 arată că viteza vântului solar a ajuns aproape la 0, ceea ce înseamnă că sonda se apropie de marginea sistemului solar, o graniţă cunoscută drept heliopauză.

Oamenii de ştiinţă estimează că abia peste patru ani Voyager 1 va ieşit din sistemul solar şi va intra în spaţiul interstelar.

Vântul solar călătoreşte la viteză supersonică până când traversează o undă de şoc. La acest punct, vântul solar încetineşte drastic şi se încălzeşte. Voyager 1 a traversat unda de şoc în decembrie 2004.

Informaţiile adunate de Voyager 1 vor fi prezentate marţi la Uniunea Americană de Geofizică, din San Francisco.

În 1977 au fost lansate două sonde spaţiale gemene: Voyager 1, pe energie nucleară, şi Voyager 2, care merg însă în direcţii diferite: prima către nord, iar a doua către sud.

Voyager 1 călătoreşte cu 61.155km pe oră şi se află acum la 17 miliarde de km de Soare. Voyager 2 are o viteză mai mică, de "doar" 56.327 km pe oră şi este la 14 miliarde km de steaua noastră.

Ambele sonde spaţiale duc cu ele un mesaj de întâmpinare pentru eventuale forme de viaţă pe care le vor întâlni. Mesajul conţine sunete şi imagini selectate pentru a arăta diversitatea vieţii şi culturii de pe Terra.

Sursa: realitatea.net

Un comentariu:

tRo0peR spunea...

"Ambele sonde spaţiale duc cu ele un mesaj de întâmpinare pentru eventuale forme de viaţă pe care le vor întâlni. Mesajul conţine sunete şi imagini selectate pentru a arăta diversitatea vieţii şi culturii de pe Terra" Asta trebuie e o minciuna mesaje de intampinare? noi traim cu alte rase pe pamant de mii de ani :) ne-au subestimat prea mult aceste rase extraterestre "superioare" crezand ca omul nu isi va da seama intr-un anumit timp ca nu suntem singuri.