Coliziune intre asteroizi
O coliziune intre asteroizi a fost surprinsa de Hubble in premiera absoluta.
Consecintele unei coliziuni de proportii colosale intre doi asteroizi din familia de roci spatiale Flora, care au eradicat dinozaurii, au fost surprinse si fotografiate de cercetatorii NASA.
Doua pietre astronomice ratacitoare s-au acrosat frontal cu viteza de aproximativ 18.000 km/h, creand o explozie comparabila cu cea a unei bombe atomice, la o distanta de 145 milioane de kilometri de Pamant.
Coliziunea cosmica, petrecuta intre orbitele planetelor Marte si Jupiter, este prima observata vreodata si ar putea fi de natura sa ne invete cate ceva despre prevenirea unui impact asemanator cu planeta noastra.
Conform astronomului David Jewitt, de la Universitatea California din Los Angeles, imaginele furnizate de Telescopul Spatial Hubble sugereaza ca evenimentul s-a petrecut in februarie sau martie 2009.
Specialistii au fost surprinsi sa constate ca fragmentele de asteroid rezultate in urma impactului nu s-au imprastiat difuz si cu mare repeziciune, asemenea srapnelului dintr-o grenada explodata, ci liniar si destul de atenuat.
Tot profesorul Jewitt declara ca fotografierea coliziunii intre asteroizi este dificila, deoarece impacturile majore sunt rare, iar cele mici, asemenea celui din cazul de fata, vagi. De asemenea, momentul coliziunii propriu-zise a fost inobservabil, deoarece s-a intamplat pe cand asteroizii se aflau chiar in dreptul Soarelui.
In urma calculelor, astronomii au estimat ca cele doua corpuri implicate in evenimentul cosmic aveau diametre de aproximativ 5, respectiv 120 de metri, asteroidul mai mic fiind cel care s-a "repezit" in cel mai mare. In urma impactului, presiunea radiatiei solare a absorbit resturile in urma a ceea ce a ramas din asteroidul mare, formand o coada de tipul celor pe care le au cometele.
Sursa: Dailymail / descopera.ro
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
La comete coada este orientata in sensul opus fata de Soare daorita energiei solare ce "scuipa" materia cometei spre exterior. Sa inteleg ca aici materia "a fost absorbita" spre Soare? Adica acea coada a fost orientata spre Soare ci nu in partea opusa lui?
Trimiteți un comentariu