Pamantul, afectat miercuri de o furtuna geomagnetica majora!


Observatorul Astronomic al Academiei Romane: Pamantul, afectat miercuri de o furtuna geomagnetica majora.

Pamantul a fost afectat, miercuri, de o furtuna geomagnetica majora, cauzata de o ejectie solara de masa, a declarat Cristiana Dumitrache, seful Sectiei de astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, citata de Agerpres.

"Aceasta ejectie solara este cauzata de ruperea unui filament in regiunea activa 11092 a Soarelui care este situata mai aproape de ecuatorul acestuia si care este posibil sa mai dea in zilele urmatoare alte ejectii de masa care pot afecta Pamantul, deoarece va trece la meridianul central solar in ziua de 5 august", a explicat astronomul.

Cristiana Dumitrache a spus ca asistam la furtuni geomagnetice majore, cu efecte industriale asupra cablurilor de curent electric - asa cum au avut loc in Canada in 1981, asupra conductelor de petrol si a mijloacelor de comunicatie, cu urmari neplacute si asupra organismului fiintelor vii, atunci cand indicele KP al campului magnetic terestru depaseste 5, miercuri inregistrandu-se un indice de 6.


"S-a constatat ca furtunile mici si medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. De asemenea, studii recente arata ca furtunile actioneaza asupra hipotalamusului si ca modifica proportia elementelor componente din sange. Poti fi sanatos, iar aceste modificari tot au loc", a mai spus Cristiana Dumitrache, adaugand ca "poti sa stai si in buncar, ca tot nu ai cum scapa de o furtuna geomagnetica mare".

Ea a precizat ca ultima furtuna geomagnetica majora, de indice 7, a fost pe 5 aprilie 2010, fiind considerata una dintre cele mai puternice ale anului.

Actuala ejectie de masa, pornita de pe Soare in noaptea trecuta, este a doua, dupa cea de pe 1 august, care a fost de intensitate mica.

NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialistii au denumit-o "tsunami solar", asupra Pamantului, semnaland si ejectia solara inregistrata miercuri.

O furtuna solara mult mai puternica a avut loc la sfarsitul lunii august 1859. Cunoscuta sub numele de 'Carrington Event', dupa numele astronomului Richard Carrington care a urmarit fenomenul, furtuna a afectat retelele telegrafice, care au picat, stalpii au luat foc, iar oamenii puteau citi la lumina aurorei boreale.


Astronomii afirma ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfarsitul anului 2012. In astfel de perioade, scutul magnetic al Pamantului ar fi afectat, iar nivelul radiatiilor solare ar creste.

Potrivit sefului Sectiei de Astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane, aceste 'furtuni' nu se pot prognoza, iar ele vor creste cu cat se apropie mai mult 2012, de la anul putandu-ne astepta la ejectii de masa mai dese si mai puternice, la furtuni geomagnetice indreptate spre Pamant, aproximativ cateva pe zi, cum de altfel, au fost in fiecare ciclu solar.



Aurora boreală a putut fi văzută în SUA, după "tsunamiul" solar.

Nordul SUA, în special statul Michigan, a avut norocul să aibă un cer senin marţi noapte şi a putut zări incredibila auroră boreală.

Şi din Danemarca s-au putut zări luminile nordului, iar miercuri noapte este posibil ca şi britanicii să fie martorii fenomenului.

Deşi Michigan este mai în sud decât Marea Britanie, este posibil ca americanii să vadă aurora mai bine decât britanicii, întrucât ea apare pe latitudinea geomagnetică şi nu pe cea geografică.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ma bucur ca traiesc pe aceasta planeta! :)

Anonim spunea...

Suna misto! :)
Sper sa fie un semnal de alarma pt. toti cirnatii de politicieni, preocupati de tot felul de interese marunte, meschine, in defavoarea OMULUI care doreste sa evolueze pe acest Pamint.

>Buburuza ofuscata<