Eveniment la CERN...


Cercetătorii de la CERN au reuşit să stocheze atomi de antihidrogen pentru 16 minute!

Oamenii de ştiinţă de la CERN au reuşit să capteze atomi de antihidrogen pentru un timp record de 16 minute, această realizare constituind un prim pas ce promite o mai bună înţelegere a antimateriei.

Particulele şi anti-particulele se anihilează reciproc atunci când se ciocnesc. Oamenii de ştiinţă cred că în momentul Big Bang-ului, petrecut acum aproape 14 miliarde de ani, materia şi antimateria exista în cantităţi egale. Dacă această balanţă s-ar fi menţinut, universul, aşa cum îl ştim azi, nu ar fi existat.

Din motive pe care oamenii de ştiinţă nu le înţeleg încă, natura a preferat materia, iar astăzi antimateria este extrem de rară.

Această asimetrie constituie unul dintre marile mistere ale fizicii, iar experimentele efectuate de către CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară) ar putea conduce la rezolvarea sa.


"Putem menţine atomii de antihidrogen pentru 1.000 de secunde. Această durată este suficient de mare pentru a ne permite să-i studiem - chiar şi în acest moment, când putem capta foarte puţini atomi", a declarat Jeffrey Hangst, purtătorul de cuvânt al echipei ALPHA, ce desfăşoară teste pentru CERN, în Geneva.

Cercetătorii au reuşit să capteze 300 de atomi de antihidrogen, folosind acceleratorul de particule al CERN pentru a îi crea, ca apoi să-i răcească la temperaturi aproape de zero absolut.

Aceeaşi echipă reuşise să capteze atomi de antimaterie anul trecut, captându-i pentru o fracţiune de secundă şi stabilind un record mondial la acea dată. Totuşi, perioada scurtă în care particulele erau captate nu permitea analizarea acestora.

Acum, oamenii de ştiinţă intenţionează să folosească lasere şi spectroscopia microundelor pentru a compara aceste particule cu atomii de hidrogen.

Aceste măsurători vor începe în scurt timp şi ar putea oferi rezultate chiar înainte de finalul acestui an.

Sursa: The Telegraph / descopera.ro

2 comentarii:

Darael spunea...

Interesanta nu este descoperirea cu pricina, ci credulitatea umana.

Daca un anti-atom se intalneste cu un atom.... bufffff.... orice carte de fizica elementara spune acest lucru.

Dar vai, ei au descoperit X anti-atomi. De unde i-au gasit ? Cum de nu s-au ciocnit inainte de atomii clasici ? Stim, erau "pititi" dupa cires jucand ascunsa.

Cat de fraieri suntem considerati de cei care fac aceste anunturi ? Foarte fraieri si creduli - e plin netul de acest anunt.

Singura intrebare reala este una care nu se pune:

"Daca nu au vazut anti-atomi, oare ce au prins ei acolo ? Oare ce studiaza si nu spun public ?" Intrebari banale, de bun simt.

PS> Sa nu spuneti ca acesti anti-atomi au facut slalom printre atomii de materie normala de la Big Bang incoace.... o sa mor de ras afland asa ceva.

GabyS spunea...

Asta e si ideea Darael, aceste anunturi facute oficial de catre aceste institutii si care sunt postate de multi "creduli" merita postate nu neaparat sa le credem ci sa le putem discuta si noi la randul nostru... Cu siguranta dupa cum am mai spus si eu, sunt multe secrete care se afla in spatele lor... deci asta nu inseamna ca trebuie ca o asemenea stire sa fie luata ca atare, trebuie analizate cu atentie si discutate...
Orice ai spune, un asemenea anunt merita postat cel putin pentru ca ridica multe semne de intrebare si nu este cazul sa trecem cu vederea peste doar din simplul fapt ca este doar de fatada, caci se pare ca treaba devine din ce in ce mai serioasa acolo si nu strica sa fim oarecum in tema si pregatiti...