Cercetatorii indieni detecteaza viata pe Luna


Oamenii de stiinta ai Organizatiei Indiene de Cercetare Spatiala (Isro) se afla pe punctul de a face o descoperire monumentala. Este posibil ca acestia sa fi identificat semne de viata, intr-o forma sau alta, pe suprafata Lunii.

Indienii sunt de aceasta parere deoarece instrumentele implicate in prima misiune selenara a Indiei, fara echipaj uman, Chandrayaan-1, au recoltat semnaturi ale materiei organice in parti de pe suprafata Lunii, declara Surendra Pal, director asociat al Centrului de Sateliti al Isro (Isac), in cadrul unui simpozion organizat recent.

Materia organica consta din compusi organici, din carbon - blocul constituent al vietii. Prezenta acestuia indica formarea vietii sau dezintegrarea unei materii candva vie. Pal sustine ca semnaturile au fost transmise la statia de retele spatiale Bylalu, de langa Bangalore, de catre spectrometrul aflat la bordul navei indiene, sonda de contact cu Luna (MIP), in 14 noiembrie 2008.

Transmiterea datelor s-a intamplat la cateva momente dupa prabusirea sa in apropierea polului sud al Lunii. MIP a fost primul experiment al misiunii Chandrayaan-1, lansata in 22 octombrie 2008. In prezent, descoperirile sunt analizate pentru validare de catre cercetatorii Isro, care sustin ca este inca prea devreme ca sa se exprime intr-o directie. Anumite numere atomice au fost observate, care indica prezenta componentelor de carbon. Aceasta arata posibilitatea existentei materiei organice pe Luna.

Interesant, observari similare au fost facute si in urma primei misiuni americane cu echipaj uman pe Luna, Apollo-11, in iulie 1969, care a adus pe Pamant mostre de sol lunar. Dar din lipsa de atunci a echipamentelor sofisticate, cercetatorii nu au putut confirma descoperirea. Oricum, urmele de aminoacizi, care sunt baza vietii, au fost identificate in solul adus de astronautii Apollo-11. Cercetatorii Chandrayaan-1, din prezent, analizeaza originea materiei organice a Lunii. "Ar putea fi cometele sau meteoritii, corpurile care au depozitat materia pe suprafata Lunii; sau instrumentul care a aselenizat ar fi putut lasa urme. Dar prezenta straturilor mari de gheata din regiunile polare ale Lunii si descoperirea moleculelor de apa de acolo, conduc teoriile spre posibilitatea existentei materiei organice pe satelitul natural al Pamantului", spun cercetatorii.

Sursa: Dnaindia - www.descopera.ro

2 comentarii:

Anonim spunea...

de ce ne chinui cu informatii de genul cutare a descoperit viata pe... cand stim foarte bine ca exista fiinte pe multe alte planete din multe alte galaxii din universul nostru si din alte universuri! de unde crezi ca provin numeroasele ozn-uri care le prezinti constant aici? hai te rog... poti ma bine... filtreaza informatia si informeaza-ne adevaruri nu realitati modificate de unii oameni care vor sa ne tina pe "intuneric" pentru a ne controla!

GabyS spunea...

E foarte simplu si clar de ce bag si asemenea stiri... e normal sa prezint si pareri ale oamenilor de stiinta din anumite domenii care vin cu altfel de dovezi. Bineinteles ca o parte (din ce in ce mai mare)din oameni sunt convinsi de existenta altor lumi si de multele secrete care ne sunt ascunse de multi ani, dar sunt si oameni care pur si simplu nu cred sau nu vor sa creada si tocmai de aceea pareri care vin si din alte directii care sa intareasca aceste lucruri eu consider ca sunt binevenite. Vreau sa mai precizez ca nimeni nu stie adevarul absolut si ca fiecare din noi avem posibilitatea si datoria sa filtram informatiile prezentate peste tot in lume...

Numai bine!