Cea de-a treia centura de radiatii din jurul Pamantului...


In urma observarii centurii de radiatii Van Allen a pamantului, cercetatorii au definit de mult timp doua regiuni distincte de radiatii ce inconjoara planeta noastra.
Instrumentele pentru detectarea particulelor din cele doua navete de observare a centurilor gemene de radiatii Van Allen, lansate pe 30 aufust, au dezvaluit cercetatorilor existenta unei a treia centuri de radiatii tranzitorii.

Centurile, numite dupa descoperitorul lor, James Van Allen, sunt regiuni critice pentru societatea moderna de care sunt dependente multe tehnologii spatiale. Centurile Van Allen sunt afectate de furtunile solare si de vremea cosmica si se pot mari in mod dramatic. Cand acest lucru se intampla, ele creaza probleme satelitilor de comunicatie si GPS, dar si oamenilor aflati in spatiu.
“Capacitatile si avansul in tehnologie extraordinar al noilor observatori Van Allen au permis cercetatorilor sa observe detalii nemaivazute pana acum despre modul in care centurile de radiatii sunt populate cu particule incarcate electric, aceste observatii aducand informatii in legatura cu ceea ce face ca ele sa se modifice si cum aceste procese afecteaza straturile superioare ale atmosferei Pamantului”, spune John Grunsfeld, director administrativ pentru stiinta la centrul NASA din Washington. Descoperirea arata natura dinamica si variabila a centurilor de radiatie si imbunatateste intelegerea noastra in legatura cu raspunsul lor la activitatea solara.


Noile observatii de inalta rezolutie arata ca exista trei structuri permanente, distincte si o a doua regiune goala intre ele.
“Aceasta este prima data cand am avut niste instrumente de inalta rezolutie pentru a privi la timpul, spatiul si energia din centurile de radiatie”, spune Daniel Baker, conducator al studiului si al laboratorului pentru Atmospheric and Space Physics (LASP) de la University of Colorado in Boulder.

“Observatiile anterioare ale centurilor de radiatie le-au aratat ca un singur element difuz. La doar o zi sau doua dupa lansarea sondelor, a avut loc un eveniment puternic de accelerare a electronilor si am vazut in mod clar noua centura si spatiul liber dintre ea si centura exterioara”.
Fiecare sonda Van Allen are la bord un set identic de 5 instrumente care permit cercetatorilor sa stranga date despre centuri la un nivel de detaliu nemaintailnit pana acum. Datele sunt foarte importante pentru studiul efectelor vremii spatiale asupra pamantului dar si prin prisma observarii proceselor fizice fundamentale din jurul obiectelor, cum ar fi planetele din sistemul nostru solar si nebuloasele indepartate.

“Chiar si la 55 de ani dupa descoperirea lor, centurile de radiatie ale pamantului sunt capabile sa ne surprinda si inca mai exista multe mistere in legatura cu ele, pe care trebuie sa le descoperim si sa le explicam”, spune Nicky Fox, cercetator in cadrul proiectului sondelor Van Allen de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory din Laurel, Md.
“Am crezut ca noi cunoastem centurile de radiatie dar nu este adevarat. Avansul tehnologic pe care NASA l-a adus in aceasta misiune, a avut un impact imediat asupra bazei stiintifice”.





Sursa: http://noulpamant.ro
http://www.messagetoeagle.com/thirdradiationbelt.php#.UTOLKDeGezk

Un comentariu:

Maria spunea...

Foarte interesant !