NASA a facut "anuntul istoric" privind planeta Marte


NASA a facut mult asteptatul anunt privind datele obtinute de robotul Curiosity pe planeta Marte. Conferinta de presa vine dupa ce seful misiunii lansase o declaratie conform careia informatiile “vor face istorie”.

Roverul Curiosity a terminat prima analiza completa a solului de pe Marte, parte a misiunii sale privind detectarea unor posibile dovezi privind viata pe Planeta Rosie.

Din pacate, specialistii NASA s-au vazut nevoiti sa taie entuziasmul celor care se asteptau la un anunt clar, conform caruia exista sau a existat viata pe Marte.

Informatiile obtinute de robot nu pot sustine cu fermitate aceasta ipoteza, dar cercetarile vor continua, scrie Daily Mail.

“Entuziasmul nostru a fost gresit inteles. Trebuie sa fim atenti ce spunem si cum spunem”, a recunoscut John Grotzinger, cel care in urma cu cateva saptamani vorbise despre “un anunt istoric” privind planeta Marte.

Robotelul a detectat intr-adevar urme de compusi organici, insa NASA nu poate confirma ca acestea nu au ajuns acolo aduse chiar de catre rover.

Cert este ca pe Marte au fost identificati compusi care contin sulf si clor, pe langa alte ingrediente.

In sol a mai fost gasit un compus de oxigen si clor numit perclorat, care fusese identificat anterior si de robotul Phoenix.

Reactiile acestuia cu alti compusi au format metan clorinat, unul din compusii pe baza de carbon identificat de Curiosity.

In mod cert, clorul este de origine martiana, insa in privinta carbonului specialistii nu pot fi siguri. Acesta ar putea proveni de pe Pamant, adus chiar de catre robotel.

Mostrele de sol cercetate pana acum au fost preluate dintr-o zona a craterului Gale, aflat la o distanta considerabila de Muntele Sharp, care este destinatia robotelului.

Sursa: DailyMail

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Urmele de carbon ar putea proveni de pe pamant, aduse chiar de robotel"???? Oare chiar nu se putea evita "contaminarea" mostrelor, mai ales ca vorbim de NASA, campioana in tehnologii de varf din toate domeniile! Mi se pare putin straniu dar probabil ca exista o explicatie de bun simt:)