Goliat, primul satelit romanesc, a fost lansat cu succes pe orbita de la baza Kourou din Guyana Franceza


Goliat, primul nanosatelit romanesc, dezvoltat de un consortiu de cercetare condus de Agentia Spatiala Romana, a fost lansat cu succes pe orbita luni, in cadrul zborului inaugural al rachetei VEGA a Agentiei Spatiale Europene, de la o baza din Guyana Franceza. Goliat - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

Prevazut initial pentru data de 9 februarie, zborul rachetei Vega - care va lansa pe orbita noua sateliti, printre care si GOLIAT - a fost amanat pentru 13 februarie, din cauza conditiilor climatice nefavorabile din Guyana Franceza, dupa cum a declarat pentru Mediafax, pe 6 februarie, Marius-Ioan Piso, presedintele Agentiei Spatiale Romanesti (ROSA) si director al proiectului GOLIAT. El a fost prezent la lansarea GOLIAT din Guyana Franceza.


Satelitul romanesc a efectuat testele de functionare si a fost integrat pe lansator impreuna cu alti opt sateliti, la centrul spatial al ESA din Guyana Franceza, potrivit ROSA.

Satelitul Goliat este dezvoltat in conformitate cu standardul international CubeSat, isi propune realizarea de imagini de inalta rezolutie, de masurari ale dozei de radiatii si ale fluxului de micrometeoroizi si transferul datelor catre statiile de sol pentru analiza si diseminare stiintifica. Unul dintre obiectivele secundare este validarea in spatiu a sub-sistemelor dezvoltate pentru reutilizarea si dezvoltarea ulterioara in misiuni viitoare.

Proiectul Goliat a fost prezentat de reprezentantii Agentiei Spatiale Romanesti, in frunte cu Marius-Ioan Piso, intr-o conferinta de presa organizata pe 20 ianuarie, la sediul agentiei din Bucuresti.


Goliat - un satelit in forma de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame si o putere de 2 wati - a fost conceput si dezvoltat de ROSA, in colaborare cu Institutul de Stiinte Spatiale, intre 2005 si 2007.

O componenta importanta a misiunii de lansare in spatiu o reprezinta dezvoltarea infrastructurii de sol in doua locuri diferite: platfoma Magurele (Ilfov) si Marisel (Cluj). Centrele de comunicatii includ echipamentul de emisie-receptie radio, antenele si sistemele de orientare automata ce vor fi utilizate in etapele de operare a satelitului.

Potrivit lui Marius-Ioan Piso, Romania lanseaza acest satelit pentru ca este interesata sa devina un actor in industria spatiala mondiala.


"Era nevoie de un satelit al Agentiei Spatiale Romane. Acest obiect trebuie sa existe pentru a crea un precedent, care, din punctul nostru de vedere, sa aiba doua roluri. Primul - sa atraga tineri, sa fie un fel far, un atractor pentru tineri care sa lucreze in Romania. Al doilea, satelitul trebuie sa dea incredere in propriile capacitati tehnologice nationale. Tehnologia aduce cei mai mari bani", a declarat pe 20 ianuarie Marius-Ioan Piso.

El a precizat ca Goliat transporta trei echipamente stiintifice. "Acest satelit stie sa observe Pamantul. Ia imagini pe o banda de vreo 70 de kilometri, cu o rezolutie de vreo 10 - 20 de metri. De asemenea, masoara doza de radiatii integrala la nivelul orbitei si face un experiment interesant de determinare a fluxului de micrometeoriti la nivelul orbitei sale", a explicat Marius-Ioan Piso.

Timpul standard al misiunii nanosatelitului Goliat este de aproximativ 6 luni. "Estimarile noastre, in conditii normale, sunt de aproximativ 1- 3 ani pana incepe sa arda", a explicat Piso.



Sursa: http://science.hotnews.ro / http://www.yoda.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

Fly high little one !
Fie ca spatiul sa te invaluie si sa ne revedem dupa 3 ani,posibil 4 daca iti va permite timpul.




Cu stima,

Adrian.