Rusia va explora un lac misterios din Antarctica (Update!)


Vreme de 15 milioane de ani, un lac încapsulat în gheaţă a rămas pecetluit adânc sub crusta congelată a Antracticii, ascunzând, probabil, forme de viaţă preistorică sau chiar necunoscute omului. Acum, cercetătorii ruşi sunt pe cale să îi pătrundă secretele.

"Mai avem foarte puţin până vom ajunge la el", declara în urmă cu doar câteva zile Alexei Turkeyev, lider al bazei polare ruse Vostok. Echipa coordonată de omul de ştiinţă a forat continuu vreme de săptămâni întregi pentru a atinge lacul, aflat la o adancime de 3.750 de metri sub calota de gheaţă, înainte ca scurta vară antarctică să se încheie. Aici s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură cunoscută pe Terra, de minus 89,2 grade Celsius.



Oamenii de ştiinţă suspectează că adâncurile lacului vor dezvălui noi forme de viaţă, oferind informaţii despre cum arăta planeta înaintea erei glaciare şi despre cum a evoluat viaţa. De asemenea, ar putea oferi o idee despre posibilele condiţii de viaţă existente în locuri extreme similare, precum Marte şi Europa, luna lui Jupiter.



Lacul Vostok, cum a fost numit, este aproximativ de mărimea lacului siberian Baikal, fiind cel mai mare şi cel mai adânc dintre toate cele 150 de lacuri subglaciare izolate din Antarctica. Este suprasaturat cu oxigen, neasemănându-se cu vreun alt mediu cunoscut de pe Terra.



Cum iarna începe să muşte agresiv din ţinutul Antarcticii, planul iniţial era ca echipa să părăsească situl pe data de 6 februarie, cu ultimul zbor din sezonul "estival". La data ultimului contact cu ruşii făcut public, pe 4 februarie, temperatura în locul unde se aflau era deja de minus 40 de grade Celsius şi ei mai aveau doar cinci metri de forat până să îşi atingă obiectivul.

Sursa: Newsdaily / descopera.ro


Lacul Vostok din Antarctica: O anomalie magentica misteriosa unde nu se poate zbura deasupra.

Iata un eveniment real întâmplat recent. Două femei din Australia traversau continentul Antarctica pe schiuri, odata ajunse in acea zona acestea au fost luate cu forţa de către o echipă americană şi puse în detenţie într-un loc care nu este specificat de autoritatile SUA. In rest nu sa mai spus nimic cu ceea ce sa întâmplat cu cele două. Singurul lucru sigur este "că dispariţia lor este un mister legat de o statie radio şi ultima staţie de bază de Casey, australian, declarând că" au văzut ceva ce au vrut raporteze, dar că acestea nu îndrăzneau să vorbească la radio de teama de a fi capturate. "E "(statii radio?)sunt foarte putin utilizate, deoarece acestea au fost interceptate şi izolate ceea ce face chiar mai groase misterul.


Până in anii 70 a avut doar numele de o staţie de cercetare a fostei Uniuni Sovietice. Apoi, ei au început să exploreze sub gheaţă cu radarul cu laser, instrumente electronice concepute pentru a efectua glaceologice de la altitudini între 300 şi 600 de metri de la sol. Ecourile radarului au indicat că a existat o schimbare în natura a substratului de gheaţă.

După mai multe cercetări sa dezvăluit forma exactă a lacului, care sa dovedit a fi nu mai puţin de 260 km lungime şi 60 de metri latime; măsuratorile arată că Vostok este unul dintre cele mai mari lacuri din lume.

Probele au adus descoperiri surprinzătoare, o importanta microflora hibernata pentru mii de ani! Ce înseamnă toate acestea? Este un lac a cărui apă are o masă de mişcare interna şi are un fel de ciclu termic. Oamenii de ştiinţă au sugerat că apa din acest bazin poate să îngheţe şi apoi dezghete, care sugerează, de asemenea, ca există posibilitatea ca unele forme de viaţă este încă activa!

PS: Acest material a fost preluat de pe un site italian si imi cer scuze pentru eventualele greseli de traducere...

Sursa: http://www.altrogiornale.org

4 comentarii:

SOmeONE spunea...

http://www.altrogiornale.org/news.php?extend.6661.1

:)

GabyS spunea...

Interesant, multumesc!

Anonim spunea...

Ma indoiesc sincer ca doua femei ar putea traversa polul sud pe schiuri.Se organizeaza expeditii "oficiale"pentru cei ce vor sa exploreze cel mai rece continent.Este adevarat ca americanii nu dau accesul oricui si oriunde in Antartica,ceea ce poate fi frustrant pentru cei ce vor sa cerceteze locul.Sa speram ca rusii vor afla mai multe si vor face cunoscute rezultatele lor.Si sa mai speram ca guvernul american va inceta sa-si mai impuna suprematia pe pamanturi care nu le apartin.

Anonim spunea...

Un interviu a lui Robert(bob) Dean face trimetere la acest lac.Dupa parerea mea,cercetarile sunt mai avansate decat declaratiile de presa. In fine,vom vedea.