Câte planete există în galaxia noastră?


Oamenii de ştiinţă au realizat primul „recensământ” al planetelor Căii Lactee, rezultatul estimării fiind o cifră… astronomică: aproximativ 500 de miliarde.

Cel puţin 500 de milioane dintre acestea se găsesc în regiuni cu temperaturi potrivite, medii, unde, teoretic, ar putea exista viaţă.

Rezultatele au fost obţinute extrapolând datele colectate de telescopul Kepler al NASA, a cărui misiune este descoperirea de noi planete locuibile.

Până în prezent, Kepler a reperat în afara sistemului nostru solar 1.235 planete noi; 54 dintre ele se află în zona "temperată" unde ar fi posibilă existenţa vieţii.

Oamenii de ştiinţă au calculat că aproximativ 50% dintre stelele din galaxia Calea Lacteee au planete care orbitează în jurul lor, iar una din 200 de stele are planete în "zona locuibilă".

Anul trecut, astronomii au estimat că există, în galaxia noastră, aproximativ 300 de miliarde de stele, iar numărul galaxiilor din Univers este evaluat la 100 miliarde.

Sursa: CBC / descopera.ro

4 comentarii:

GabyS spunea...

Va rog daca vreti sa sustineti acest blog sa da-ti din cand in cand un click pe reclamele de pe blog...
Multumesc mult!

Amuul spunea...

O mica intrebare as putea sa pun: care "oameni de stiinta" ? Aceiasi care au spus ca Galaxia Calea Lactee are cam 3-400 de miliarde de stele ? Si ca rata de stele cu planete este destul de redusa, comparativ cu numarul lor ?

Cam ciudate numerele astea, oricum. Apar asa... ba odata zic una, ba alta.

GabyS spunea...

Presupusii oameni de stiinta, aceia limitati pe care ai stim cat de cat... Ce sa faca si ei, isi dau cu presupusul si probabil de multe ori se autolimiteaza in doar ce vad cu ochiul... :))

Amuul spunea...

De fapt cea mai mare parte a cercetarii deep-space de la NASA si a altor institute este facuta in domeniul radioastronomiei, deci nu cel al luminii vizibile. Dar oricum este un spectru redus, tinand cont ca densitatea medie a Universului spun ei ca este de 1 atom de hidrogen pe metru cub (din nou, cifre scoase asa...).