Imagini uimitoare ale Universului in 2010


Observatorul Chandra X-ray – satelitul telescop lansat de NASA pe 23 iulie 1999 – a devenit cunoscut la nivel mondial, la inceputul lunii noiembrie, atunci cand a descoperit cea mai tanara si cea mai apropiata de Terra gaura neagra din Univers. In afara de gaura neagra 1979 C, situata la 52,5 milioane de ani lumina fata de Pamant, in galaxia spiralata Messier 100 din constelatia Coma Berenices, Chandra X-ray a realizat, pe parcursul acestui an, o multime de alte fotografii superbe ale Universului in care traim, imagini pe care va invitam sa le descoperiti in galeria foto care urmeaza.

Telescopul spatial Chandra X-ray este al 3-lea din cele patru Mari Observatoare NASA, alaturi de celebrul Hubble, Compton Gamma Ray Observatory si Telescopul Spatial Spitzer. A fost denumit astfel in onoarea fizicianului american de origine indiana Subrahmanyan Chandrasekhar, primul cercetator din lume care a calculat exact masa maxima pe care o poate atinge o stea "pitica alba". Chandra, de asemenea, inseamna Luna, in limba sanscrita.

Chandra X-ray este un telescop extrem de performant, fiind de 100 de ori mai sensibil decat oricare alt telescop cu raze X lansat inaintea sa. Din moment ce atmosfera Pamantului absoarbe vasta majoritate a razelor X, acestea nu sunt detectabile de telescoapele terestre: imaginile cu raze X, precum cele din acest material, putand fi realizate numai prin intermediul unui telescop spatial, care orbiteaza in jurul Terrei.

In afara de celebra gaura neagra identificata in aceasta toamna, telescopul Chandra X-ray a realizat si alte descoperiri semnificative pentru stiinta: prima emisie de raze X dintr-o gaura neagra supermasiva, Sagittarius A, aflata in centrul Caii Lactee; dovezi incontestabile ale existentei bizarei materii "intunecate"; prima imagine a ramasitelor supernovei Cassiopeia A; un nou tip de gaura neagra, descoperit in galaxia M82, celebra fotografie "Mana lui Dumnezeu"; plus o multime de imagini cu galaxii si gauri negre indepartate.

















Sursa: descopera.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

superb!!!