Primul telescop complet robotizat a fost inaugurat în Chile


Telescopul Trappist este plasat în Chile şi este primul de acest fel, complet robotizat, fiind controlat din Belgia, la 12000 de kilometri distanţă. Pe lângă detectarea exoplanetelor, Trappist va studia şi cometele din jurul Soarelui, fiind aşezat la marginea deşertului Atacama, una dintre cele mai uscate zone din lume.

„Planetele terestre, similare cu Pământul, sunt ţintele noastre evidente în căutarea vieţii în afara sistemului nostru solar”, a declarat Emmanuel Jehin, unul dintre astronomii de la proiect. „Cometele sunt suspectate că au jucat un rol foarte important la apariţia şi dezvoltarea vieţii pe Pământ”.

Potrivit bbc.co.uk, prima imagine realizată cu telescopul înfățișează Nebuloasa Tarantulei, localizată în Marele Nor Magellanic, una dintre galaxiile apropiate de a noastră.

Noul instrument este echipat şi cu filtru special care va permite astronomilor să studieze cu regularitate şi în detaliu tipurile de molecule care sunt lăsate în urmă de comete, atunci când se apropie de Soare.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: