NASA cenzurează date cu privire la 400 de exoplanete


O comisie NASA a recomandat ca echipa de cercetători să cenzureze o parte dintre rezultatele obţinute cu ajutorul telescopului Kepler.

Kepler este o misiune NASA ca are ca scop principal descoperirea primei planete asemănătoare Pământului şi ar trebui ca Agenţia Spaţială să facă publice date despre cele 156.000 de stele pe care le investighează.

NASA a intervenit, însă, şi a declarat că din puzderia de candidaţi, date despre 400 de „obiecte de interes”, probabil cu şanse mari de reuşită pentru misiune, vor fi făcute publice abia în februarie 2011, dând astfel echipei mai mult timp să confirme descoperirile şi să le publice.

Dacă va intra în vigoare, această nouă politică ar putea însemna o editare selectivă a datelor, pe baza conținutului ştiinţific şi nu pe calitatea acestuia, un lucru fără precedent pentru misiunile NASA.

Pe măsură ce astronomii se apropie de premiu, o exoplanetă de mărimea Pământului care orbitează în zona locuibilă din jurul unei stele, alţi cercetători susţin publicarea tuturor datelor, fapt care ar fi benefic pentru viteza descoperirilor.

Alţi cercetători vor mai mult control asupra planetelor cu şanse bune, acestea însă putând rămâne în aşteptare timp de mai mulţi ani până la confirmare.
Această abordare închisă asigură nu numai drepturi clare pentru eventualele descoperiri, dar permite şi publicarea unor anunţuri media mai moderate, într-un domeniu care are probleme de PR.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: