Secretul succesului? Aminteste-ti doar experientele placute!


Dr. Robert Endres din cadrul Imperial College London, a reusit sa descopere secretul supravieturii in cele mai grele conditii de viata precum si adaptari cu maximum de succes la orice fel de schimbari... studiind banalele bacterii.

Se pare ca marele secret al reusitei in viata si al adaptarii la orice conditii de trai este acelasi pentru orice forma de viata, de la bacterie la om. Toata formula magica se refera la adoptarea unei atitudini pozitive in care trebuie neaparat sa iti amintesti doar experientele placute si vesele din trecut, uitand in acelasi timp toate experientele negative. Atat!

Pentru a ilustra aceasta teorie stiintifica de ultima ora desprinsa parca din paginile cartilor de genul "Succesul este in tine" sau "Minunile autosugestiei si gandirii pozitive", profesorul Endres a explicat modalitatea prin care bacteriile se bazeaza pe propira memorie, uluitor de scurta de altfel, pentru a-si aminti doar locatia hranei si eventualele pericole.

Echipa oamenilor de stiinta britanici a dezvoltat un model matematic pentru a explica dinamicile chemotaxiei - metoda pe care bacteriile o folosesc in detectarea si raspunsul dat schimbarilor din propriul lor mediu ambiant. Savantii au aplicat substante fluorescente pe moleculele de suprafata ale bacteriilor din specia Escherichia coli, molecule pe care bacteriile le folosesc pe post de antene cu care detecteaza sau se deplaseaza. Urmarirea traseelor moleculelor fluorecente le-a permis oamenilor de stiinta sa calculeze viteza cu care bacteriile raspund eventualelor schimbari de mediu. Astfel, s-a constatat ca bacteriile cu cele mai mari sanse de supravietuire erau acelea care se ghidau dupa o atitudine eminamente pozitiva.

Sursa: Science Daily / descopera.ro

Niciun comentariu: