Luna are o mini magnetosferă misterioasă!


Oamenii de ştiinţă au observat pentru prima oară o mini magnetosferă pe Lună, care protejează o zonă redusă de radiaţiile solare.

Magnetosfera descoperită pe Lună este în apropierea ecuatorului, într-o zonă în care lumina ajunge doar jumătate din timp, fapt ce ar limita o eventuală misiune umană. Există însă dovezi că alte magnetosfere asemănătoare ar putea exista în zone favorabile pentru aselenizare, oferind protecţie pentru astronauţi.

Luna nu are un câmp magnetic, aşa că suprafaţa sa este bombardată în continuu de radiaţiile solare. Date oferite de sonda spaţială indiană Chandrayaan-1 au confirmat însă că Luna are o cel puţin o versiune miniaturală a unei magnetosfere care acoperă o regiune mică din nord-est. Această bulă electromagnetică are un diametru de 360 de kilometri. Centrul câmpului este de 300 de ori mai slab decât cel al Pământului la ecuator şi de 600 de ori mai slab decât cel de la poli.

Cercetătorii nu au momentan nici o idee despre sursa acestui fenomen, dar se pare că rezidă într-un crater de impact, potrivit nationalgeographic.com.

Niciun comentariu: