Erupţia vulcanului din Islanda!


Specialiştii au avertizat că erupţia vulcanului din Islanda ar putea dura câteva luni şi chiar un an, în funcţie de cum este aprovizionat vulcanul din rezervorul de magmă. Cei care suferă de afecţiuni pulmonare cronice vor fi afectaţi.

Profesorul Nicolae Buzgar de la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii "A.I.Cuza" Iaşi spune la Realitatea FM că în tot acest timp cerul Europei ar mai putea avea parte de cenuşă vulcanică, erupţia putându-se întinde şi până la un an. Cât priveşte norul din atmosfera, acesta nu este toxic. Doar în cazul în care, din cauza ploii, el se depune într-un strat destul de consistent pe sol, a adaugat Nicolae Buzgar.

Meteorologul Viorica Dima a explicat că vulcanul din Islanda a erupt şi în 1821, fenomenul durând mai bine de un an, iar vulcanii din Islanda sunt responsabili şi pentru un alt fenomen important din istoria modernă. "În perioada cunoscută sub numele de "Mica Eră Glaciară", cu vârful în perioada 1645 - 1715, a crescut frecventa erupţiilor vulcanice puternice, care au corespuns cu cei mai reci ani din această perioadă, mulţi cercetători considerând că răcirea climei în această perioadă se datoreaza în principal erupţiilor masive din Islanda"


Erupţia vulcanică din Islanda afectează, pentru a doua zi, zborurile din lumea întreagă. Aproximativ 21.000 de curse internaţionale au fost anulate în întreaga lume, iar efectele se simt şi la mii de kilometri distanţă.

Eurocontrol a precizat că doar 11.000 dintre cele 28.000 de curse din Europa, prevăzute pentru vineri au fost efectuate.

Norul enorm de cenuşă provocat de vulcanul islandez a blocat la sol, joi şi vineri, o mare parte din avioane în nordul Europei, determinând închiderea spaţiilor aeriene ale mai multor ţări.

Traficul aerian a fost perturbat şi în România, unde au fost anulate până în acest moment 80 de curse. 74 de curse sunt din Bucureşti şi alte şase din Cluj, Sibiu şi Timişoara.

"Administraţia Naţională de Meteorologie a informat în această dimineaţă Ministerul Mediului şi Pădurilor în legătură cu erupţia vulcanului activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei, care a erupt pentru a doua oară miercuri, 15.04.2010, la numai două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută. Astfel, din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie precum şi ale Centrului Internaţional de Avertizare pentru aviaţie, privind cenuşa vulcanică - Volcanic Ash Advisary - (VAAC), rezultă că norul de cenuşă produs de erupţia vulcanică nu va afecta direct România, dar se va apropia de Nord-Vestul teritoriului în cursul zilei de sâmbătă, 17 aprilie", se arată în comunicatul transmis vineri de Ministerul Mediului.

Ministerul precizează că agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava vor monitoriza permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate cât şi cu metode manuale.

Spaţiul aerian rămâne închis în Irlanda, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Franţei (inclusiv aeroporturile pariziene), unele părţi din Germania (între care Dusseldorf, Koln, Hamburg, Berlin şi Frankfurt) şi unele zone din Polonia, între care Varşovia, a precizat Eurocontrol.



Imaginea din spaţiu a norului de cenuşă, provenind de la erupţia vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda, a fost capturată de instrumentul Modis aflat la bordul sateliţilor NASA Terra şi Aqua, care fotografiază întreaga suprafaţă a Pământului o dată la două zile.

Niciun comentariu: