"Joaca cu focul" continua...azi, 30 martie 2010


O nouă încercare pentru cel mai aşteptat experiment al noului mileniu. Acceleratorul de particule LHC de la Geneva a fost repornit. Centrul European de Cercetare Nucleară va încerca, după mai multe eşecuri succesive, să recreeze la scară mică Big Bang-ul - explozia aflată la originea Universului, având deja câteva probleme tehnice.

Puteti urmari experimentul LIVE aici: http://webcast.cern.ch/lhcfirstphysics/

Potrivit AFP, coliziunile de particule vor avea loc in tunelul circular cu o lungime de 27 de kilometri construit de specialistii CERN, (Centrul European de Cercetare Nucleara) la o adancime de 100 de metri sub frontiera dintre Franta si Elvetia, la periferia orasului Geneva.

Cercetatorii vor incerca sa identifice, in cadrul experimentului, bosonii Higgs , particule subatomice, instabile, numite si "ale lui Dumnezeu". Acestea sunt cruciale pentru intelegerea fizicii actuale si multi le-au studiat fara sa le fi vazut vreodata.

De asemenea, specialistii vor sa studieze supersimetria, un concept care permite explicarea uneia dintre cele mai bizare descoperiri din ultimii ani, aceea ca materia vizibila nu reprezinta decat 4% din Univers. Materia neagra (23%) si energia neagra (73%) impart restul.

Cercetatorii de la CERN vor sa studieze si misterele materiei si anti-materiei.

Acceleratorul de particule foloseste circa 1.200 de magneti superconductori pentru a dirija razele de protoni si pentru a le face sa circule in interiorul tunelului cu viteza luminii. In plus, in anumite regiuni ale tunelului, razele de protoni intra in coliziune cu energii enorme.

In locurile in care au loc ciocnirile se afla aparatura speciala care masoara interactiunea razelor de protoni pentru a descoperi informatii care ar putea impinge mai departe frontierele cunoasterii.

Large Hadron Collider a fost lansat in septembrie 2009, dupa 20 de ani de cercetari si o investitie de 4,4 miliarde de lire sterline.

Update 1: Primele probleme tehnice pentru accelerator. Experimentul a fost deja întrerupt doua ori.

Update 2: Experimentul a fost reluat la Cern si va avea loc la ora 14.15, ora României.

Update 3: LHC-ul a ajuns la energia 1,75 TeV, jumatate din necesarul pentru experimentul de astazi.

Update 4: Energia a ajuns la 3,5 TeV, maximul de astazi, ciocnirile trebuie sa înceapa.

Update 5: Inginerii stabilizeaza fasciculele de protoni.

Update 6: ATLAS şi CMS au înregistrat primele ciocniri de particule, circa 40 pe secundă. CERN-ul sărbătoreşte un eveniment istoric.





2 comentarii:

Anonim spunea...

citeste cineva si subtitrarea? ceva e tare ciudat....

GabyS spunea...

Hehe... cred ca e facuta cu un auto-translate si e total aiurea...
Am bagat secventa mai mult pt imagini ;)