A fost descoperita o noua galaxie


SMM J2135-0102. Este numele dat de astronomi unei galaxii a carei existenta a fost descoperita de-abia acum, gratie telescopului APEX. Dateaza de acum 10 miliarde de ani si produce stele intr-un ritm echivalent cu 250 de sori in fiecare an.

Pentru prima oara au fost obtinute masuratori directe ale dimensiunilor si a luminozitatii regiunilor de formatie stelara, dar galaxia este atat de indepartata de noi incat ceea ce vad acum astronomii se intampla in urma cu 10 miliarde de ani.

Potrivit articolului publicat in revista Nature, astronomii tineau sub observatie o aglomerare masiva de galaxii cu telescopul Atacama Pathfinder Experiment-APEX (situat in Anzii Cilieni la o altitudine de 5.000 metri), la lungimi de unda submilimetrice, cand au detectat noua galaxie, una dintre cele mai stralucitoare observate pana acum.

Luminozitatea se datoreaza faptului ca particulele de pulbere straluceasc dupa ce au fost scaldate in lumina stelara. "Estimam ca SMM J2135-0102 produce stele intr-un ritm echivalent cu circa 250 de sori pe an", a comentat Carlos De Breuck, unul dintre astronomi.
Sursa: Corriere della Sera / www.descopera.ro

Niciun comentariu: