Fenomen misterios pe cer


Un obiect ciudat de forma unei meduze, observat pe cer, deasupra Norvegiei, ar fi putut reprezenta reflexia luminii Aurorei Boreale dintr-un satelit aflat pe orbita Pamantului, sunt de parere expertii.

Misteriosul fenomen a fost fotografiat saptamana trecuta de catre fotograful amator Per-Arne Milkalsen, deasupra orasului norvegian Andenes. "Luminile nordului" sunt adesea vizibile aici, deoarece locul se afla in vecinatatea Polului Nord.

Aurorele boreale sunt cauzate de interactiunea campului magnetic al Terrei cu vanturile solare, fiind intalnite cu predilectie in regiunile polare, unde fortele magnetice sunt cel mai pronuntate.

Cercetatorul Truls Lynn Hansen, de la Observatorul Geofizic Tromso, care a analizat imaginea, crede ca, data fiind nuanta verzuie a obiectului in forma de meduza, similara cu cea a Aurorei Boreale, cel mai probabil chiar fenomenul din urma a reprezentat sursa ciudatei formatiuni.

Tot specialistul sustine ca aurora nu putea crea de la sine efectul optic, asa ca trebuie sa fi ricosat dintr-o sursa externa, precum un satelit orbital sau un avion; situatie in care a fost creata o "flama de iridium", fenomen obtinut in general prin reflectarea luminii solare din satelitii de iridium.

Totusi, pentru ca niciodata inainte nu a mai fost observata o asemenea manifestare in timpul Aurorei, Pal Brekke, de la Centrul Spatial din Norvegia, pune fenomenul si pe seama luminilor de la sol. Recunoaste ca in acest caz, "meduza" ar fi trebui sa fie alba sau galbena, dar este de pare ca, pana nu se va demonstra incontestabil reflexia dintr-un satelit, aceasta varianta nu trebuie exclusa.

Sursa: Dailymail

www.descopera.ro

Un comentariu:

Strong Heart spunea...

draga Gaby te rog sa treci pe la mine sa iti ridici premiul ! cu mare drag SH