Cometă misterioasă?


Ceva foarte interesant se petrece la 400 de milioane de kilometri depărtare, în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. Astronomii cred că sunt martorii unui eveniment care nu a mai fost observat până acum, o coliziune între doi asteroizi.

Misterul îl reprezintă un obiect nou descoperit (P/2010 A2), care la nivel superficial seamănă cu o cometă, dar se deplasează printre asteroizi. Obiectul a fost descoperit pe 6 ianuarie de către proiectul de supraveghere a cerului Lincoln Near-Earth Asteroid Research, fiind pe o orbită în interiorul centurii de asteroizi. Un loc în care în general nu se găsesc comete.


Cometele se deplasează în general pe orbite eliptice. Când se apropie de Soare, cometei îi „creşte” o coadă, pe măsură ce gheaţa sublimează. Asteroizii sunt însă pe orbite relativ circulare şi nu sunt la fel de volatili precum cometele.

În comunitatea ştiinţifică este însă un interes crescut pentru că astronomii care urmăresc obiectul sunt convinşi că sunt martori, pentru prima oară, la o coliziune de mare viteză între doi asteroizi care nu au fost descoperiţi până acum .

Expertul în comete David Jewitt, de la UCLA, a cerut timp discreţionar la Hubble Space Telescope şi a captat câteva imagini mai îndeaproape, în date de 25 şi 29 ianuarie. Fotografiile au lăsat pe toată lumea mută de uimire.

Centura de asteroizi conţine multe dovezi ale unor coliziuni din trecut care au spulberat alte corpuri mai mari în fragmente. Orbita lui P/2010 A2 îl plasează în familia de asteroizi Flora, ale căror ciocniri au trimis spre Pământ doi asteroizi în urmă cu 100 de milioane de ani. Unul dintre ei al lovit Pământul acum 65 de milioane de ani, fapt care a dus la dispariţia dinozaurilor.

Acum exsită o adevărată isterie în lume cu privire la dezastrul „inevitabil” din 2012. Cei care au luat o „supradoza” de Nostradamus ar putea vedea pe cer Steaua lui David sau o pentagramă.

Sursa: realitatea.net

Un comentariu:

spiritul timmpului spunea...

supradoza de Nostradamus ii afecteaza pe multi ;)) Succes, domnule, in continuare! Respect!