Astronomii au descoperit un sistem solar identic cu al nostru


Cinci mii de ani lumina ne despart de cel mai apropiat sistem solar identic cu cel in care se afla Terra, anunta Martin Dominik, cercetator la Universitatea St Andrews.
Pana in prezent, astronomii au identificat doua planete asemanatoare cu Jupiter si Saturn, ambele orbitand in jurul unei stele de doua mai mica decat Soarele. Oamenii de stiinta considera ca acesta este doar inceputul si ca exista o posibilitate destul de mare ca in indepartatul sistem solar sa existe si planete capabile sa sustina viata.

„Se pare ca planetele respective s-au format in acelasi mod in care s-au format si cele din sistemul nostru solar. In acest caz putem confirma faptul ca galaxia in care se afla Terra nu este unica”, subliniaza Dominik.

Noul sistem, botezat OGLE-2006-BLG-109L, se afla la circa 5000 de ani lumina de Pamant, iar faptul ca ca are mai mult de o planeta, reprezinta o caracterisitica rara, doar 10% dintre sistemele descoperite pana acum prezentand aceasta particularitate.

„Deocamdata, tehnologia actuala nu ne permite sa avansam atat de repede pe cat ne-am dori. Ne asteptam insa ca prima planeta locuibila sa fie descoperita peste numai cativa ani”, concluzioneaza Martin Dominik.

Sursa: DailyMail (www.descopera.ro)

Niciun comentariu: