Academia va organiza o conferinţă de astrobiologie, al studiului vieţii dincolo de Pământ, la care vor participa oameni de ştiinţă şi lideri religioşi.

Timp de secole, teologii au încercat să determine ce ar însemna pentru Biserică existenţa vieţii în Univers, cel puţin de la Giordano Bruno, un calugăr italian care a fost condamant la moarte de Inchiziţie, în 1600, pentru că susţinea că există şi alte lumi.

Cea mai mare problemă este că extratereştrii cu o fizionomie diferită s-ar încadra greu în ideea că Dumnezeu a făcut omul după chipul şi asemănarea sa. Mai mult, rolul lui Isus ca salvator ar fi confuz: alte lumi ar avea propria lor variantă de Isus sau versiunea pământească este universală?

"La fel cum există o mulţime de creaturi diferite pe Pământ, la fel ar putea fi şi alte fiinţe, la fel de inteligente, create de Dumnezeu", a declarat părintele Jose Funes, astronom iezuit de la Observatorul Vaticanului şi unul dintre organizatorii conferinţei. "Nu intră în conflict cu credinţa noastră pentru că nu putem pune limite pe libertatea creativă a lui Dumnezeu".

Nu toţi sunt însă de acord. Paul Davie, fizician şi autor al cărţii "The Goldilocks Enigma", a declarat pentru Washington Post că ameninţarea pentru credinţa creştină este subestimată de liderii Bisericii. "Cred că descoperirea unei a doua Geneze ar putea avea o semnificaţie spirituală enormă".

Conferinţa Academiei va include mai multe prezentări a oamenilor de ştiinţă - nu toţi fiind creştini - cu privire la descoperirea de planete înafara sistemului soalar, cu privire la dovezile geologice ale Pământului primar şi ale evoluţiei vieţii. Cea mai interesantă ipoteză dezbătută va fi însă existenţa vieţii extraterestre pe Pământ, desfăşurate fără ştiinţa noastră.