LHC a înregistrat primele coliziuni între protoni


Inginerii care lucrează la Large Hadron Collider (LHC) au observat primele ciocniri între fasciculele de protoni, de la repornire.


Acest prim pas a fost descris drept o mare realizare de cei care lucrează la cel mai mare experiment fizic din istorie. Coliziunile au apărut în tunelul lung de 27 de kilometri în timpul zilei de luni.

Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), operaorii LHC-ului, speră să recreeze condiţii similare cu cele prezente imediat după Big Bang. Oamenii de ştiinţă vor căuta să demonstreze existenţa bosonului Higgs, o particula subatomică care este crucială în înţelegerea anumitor aspecte ale fizicii.

Cercetătorii au fost foarte încântaţi de progresul rapid pe care au reuşit să îl facă de la repornirea experimentul, în cursul zilei de 20 noiembrie.

"Este o mare realizare că am reuşit să ajungem atât de departe, într-un interval atât de scurt", a delcarat directorul general CERN, Rolf Heuer. "Trebuie să privim în totuşi în perspectivă; mai sunt multe de făcut înainte să pornim cercetările fizice la LHC".

Sursa: realitatea.net


Niciun comentariu: